Najnowsze

Na tej stronie znajdziesz wszystkie informacje, które są umieszczane w serwisie biznes.pl wg daty publikacji.
Wyniki dla filtrowania: 1 marca 2010
1 mar 10, 14:09 Polski przemysł wraca do formy Gold Finance Komentarz
Wskaźnik aktywności gospodarczej polskiego sektora przemysłowego PMI, wyliczany przez firmę Markit we współpracy z HSBC, wyniósł w lutym 52,4 punktu. Po styczniowym niewielkim osłabieniu wrócił więc do poprzedniego poziomu potwierdzając, że nasza gospodarka wciąż trzyma się mocno.zwiń
1 mar 10, 14:05 Ikea zainwestuje na 30 hektarach w Częstochowie PAP Agencyjne
Szwedzki koncern meblowy Ikea kupił ok. 30 hektarów gruntu w Częstochowie. Firma zamierza wybudować tam sklep meblowy oraz centrum handlowo-usługowe - podali przedstawiciele inwestora i częstochowskiego samorządu.zwiń
1 mar 10, 14:04 Inaczej niż w Love Story Komunikaty prasowe Agencyjne
Jest nie tylko jedną z najbardziej prestiżowych, ale i najczęściej filmowanych amerykańskich uczelni. Studentami i profesorami Harvardu byli bohaterowie między innymi takich filmów jak: "Legalna blondynka", "Buntownik z wyboru" czy "Love Story". O tym jak w rzeczywistości wygląda tamtejsze akademickie życie opowiada Agata Passent. zwiń
1 mar 10, 14:00 KW aktualizuje strategię w odpowiedzi na nadprodukcję węgla PAP Agencyjne
Do końca marca Kompania Węglowa (KW) przygotuje założenia aktualizacji strategii działania firmy do 2015 r. Dokument ma być m.in. odpowiedzią na nadprodukcję węgla, szacowaną przez prezesa KW Mirosława Kugiela na ok. 10 mln ton.zwiń
1 mar 10, 13:59 PKB Włoch spadł w 2009 o 5 proc., deficyt budżetowy podwoił się PAP Agencyjne
Produkt Krajowy Brutto Włoch spadł w 2009 r. o 5 proc. wobec szacowanych przez Bank Włoch minus 4,8 proc. - poinformował w komunikacie urząd statystyczny Istat.zwiń
1 mar 10, 13:58 Dryfujące gospodarki Dom Inwestycyjny Investors Komentarz
Komisja Europejska przewiduje dynamikę wzrostu gospodarczego w Polsce na poziomie 2,6 proc. w 2010 roku, najwyższą w Unii Europejskiej. Istnieją przesłanki pozwalające wierzyć w spełnienie pokładanych w nas nadziei, gdyż wraz z topniejącymi lodami wzrasta nad Wisłą aktywność gospodarcza i spada inflacja.zwiń
1 mar 10, 13:54 Rostowski zaproszony na wtorkową Narodową Radę Rozwoju o finansach PAP Agencyjne
We wtorek Narodowa Rada Rozwoju - gremium doradcze prezydenta - zajmie się sprawą finansów publicznych. Jak poinformował w poniedziałek PAP szef Kancelarii Prezydenta Władysław Stasiak, na spotkanie został zaproszony minister finansów Jacek Rostowski.zwiń
1 mar 10, 13:53 BRE planuje emisję z prawem poboru, z której chce pozyskać 2 mld zł PAP Agencyjne
BRE Bank planuje emisję akcji z prawem poboru, z której chce pozyskać 2 mld zł. Bank w strategii założył ponad 10-proc. średnioroczny wzrost przychodów w latach 2010-2012 - poinformował BRE w komunikacie. Prezes BRE Banku Mariusz Grendowicz poinformował, że emisja akcji zabezpieczy realizację strategii banku.zwiń
1 mar 10, 13:51 European shares flat; weak HSBC, Pru offset miners Reuters Agencyjne
European shares were flat on Monday as firmer commodity shares were offset by financials, with HSBC down on results, and Prudential sinking after agreeing to buy AIG's Asian assets for $35.5 billion.zwiń
1 mar 10, 13:51 Jak się utrzymać z medalu Onet Agencyjne
XXI Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Vancouver dobiegły końca. Gdy sportowe emocje opadną, trzeba będzie przejść do bardziej przyziemnych zajęć, np. zaplanować inwestycje. Bo olimpijskie zwycięstwa to nie tylko radość i duma, ale też konkretne, zasłużone pieniądze. Jakie?zwiń
1 mar 10, 13:50 Komisarz Rehn nakłania Greków do dalszych oszczędności PAP Agencyjne
Unijny komisarz ds. gospodarczych i walutowych Olli Rehn podkreślił w poniedziałek w Atenach, że Grecja musi dokonać kolejnych cięć w wydatkach, żeby wyjść z kryzysu zadłużenia.zwiń
1 mar 10, 13:44 Czy studia wliczają się do stażu pracy? Ergo Prasa
Mam pytanie dotyczące obliczania stażu pracy inspektora ds. bhp. Czy studia wliczają się do stażu pracy? Pracownik ukończył studia w zakresie techniki i informatyki. Dopiero po ukończeniu studiów podyplomowych uzyskał kwalifikacje do pracy na stanowisku inspektora bhp. Czy przy obliczaniu wymiaru urlopu mimo to należy doliczyć mu 8 lat stażu pracy za studia?zwiń
1 mar 10, 13:43 „Rozbieranie trzynastki” na czynniki pierwsze Ergo Prasa
Czy dni nieobecności usprawiedliwionej, takie jak urlop okolicznościowy, opieka nad dzieckiem czy wezwanie pracownika do Wojskowej Komendy Uzupełnień, należy wliczyć do podstawy wymiaru trzynastej pensji?zwiń
1 mar 10, 13:42 Za brak prądu żądaj odszkodowania Ergo Prasa
Z powodu awarii wywołanych mrozem setki domów, biur i zakładów produkcyjnych pozostaje bez prądu. W takiej sytuacji szkody są nieuniknione. Na jakich zasadach przedsiębiorca bądź osoba fizyczna może dochodzić ich wyrównania?zwiń
1 mar 10, 13:41 Przedsiębiorco! To się zmieniło! Ergo Prasa
Pod względem liczby zmian w obowiązujących przepisach rok 2009 był bardzo obfity. Oczywiście ilość powstających aktów prawnych nie zawsze przekłada się na ich jakość. W poniższym podsumowaniu przedstawione zostaną najważniejsze i najbardziej korzystne dla przedsiębiorców nowelizacje, które weszły w życie w zeszłym roku.zwiń
1 mar 10, 13:39 Sprzedaż mieszkania a prawo do zwolnienia z PIT Ergo Prasa
Czy podatnikowi przysługuje zwolnienie z podatku dochodowego, jeżeli w ciągu dwóch lat od sprzedaży mieszkania pełna kwota z tej transakcji zostanie przeznaczona na cel mieszkaniowy? W dniu 12.11.2009 r. odpowiedzi na to pytanie udzielił Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, wydając interpretację indywidualną w sprawie o sygnaturze IPPB4/415-531/09-4/JK dotyczącą opodatkowania przychodu uzyskanego z odpłatnego zbycia odziedziczonego mieszkania.zwiń
1 mar 10, 13:38 Zyta Gilowska rezygnuje z członkostwa w Narodowej Radzie Rozwoju PAP Agencyjne
Profesor Zyta Gilowska zrezygnowała z członkostwa w Narodowej Radzie Rozwoju - poinformowano na stronie internetowej Kancelarii Prezydenta. Gilowska zrezygnowała z zasiadania w NRR, ponieważ została powołana do Rady Polityki Pieniężnej.zwiń
1 mar 10, 13:38 Nowe zasady zakupu państwowego lokalu Ergo Prasa
Z początkiem roku weszły w życie przepisy, które powinny szczególnie zainteresować osoby wynajmujące lub dzierżawiące lokal mieszkalny będący własnością Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego.zwiń
1 mar 10, 13:34 Millennium i BNP Paribas Fortis też mają „Rodzinę na Swoim” Gold Finance Analiza
Z początkiem marca dwie kolejne instytucje: Millennium i BNP Paribas Fortis,  zaproponują kredyty w ramach programu „Rodzina na Swoim”. Oznacza, to, że już 19 banków będzie udzielało kredytów z dopłatami do odsetek. Tylko w ostatnich miesiącach lista wydłużyła się o 5 instytucji. Wszystko przez rosnące zainteresowanie kredytami z dofinansowaniem do odsetek. W styczniu z takiego kredytu skorzystało blisko 2 300 osób. Pożyczyły one 421 367 tys. zł.  W ciągu całego minionego roku udzielonych zostało prawie 31 tys. preferencyjnych kredytów na kwotę 5,417 mld zł, co stanowiło około 20 proc. wszystkich kredytów złotowych i kilkanaście procent całości kredytów hipotecznych udzielonych w ubiegłym roku. Bank Gospodarstwa Krajowego, odpowiedzialny za program, prognozuje na ten rok około 40 proc. wzrost wartości udzielonych kredytów z dopłatami.zwiń
1 mar 10, 13:27 KGHM będzie rekomendować wypłatę dywidendy PAP Agencyjne
Zarząd KGHM podtrzymuje, że będzie rekomendować wypłatę dywidendy z zysku za 2009 rok, uwzględni planowane inwestycje - powiedział Herbert Wirth , prezes KGHM.zwiń

dziś - środa, 30 lipca 2014

CzasDaneOkresAktualna wartość
01:50Japonia - Produkcja przemysłowa s.a. - wst.Czerwiec-3,3% m/m
11:00Strefa euro - Indeks nastrojów w gospodarceLipiec102,2
11:00Strefa euro - Indeks nastrojów konsumentówLipiec-8,4
11:00Strefa euro - Indeks nastrojów producentówLipiec-3,8
11:00Strefa euro - Indeks nastrojów biznesuLipiec0,17
11:00Strefa euro - Indeks nastrojów w usługachLipiec3,6
14:00Niemcy - Inflacja HICP - wst.Lipiec0,8% r/r
14:00Niemcy - Inflacja CPI - wst.Lipiec0,8% r/r
14:15USA - Raport ADPLipiec218 tys,
14:30USA - Deflator PKB - wst.II kw.2,0% k/k
14:30USA - PCE core - wst.II kw.2,0% k/k
14:30USA - PKB (annualizowany) - wst.II kw.4,0%
20:00USA - Decyzja FOMC ws. stóp procentowychLipiec

Najbliższe dni wolne na rynkach

Pią, 15 sie 14Polska - Dzień Wojska Polskiego
Pon, 25 sie 14W. Brytania - Letnie Święto Bankowe
Pon, 1 wrz 14USA - Święto Pracy
Pią, 3 paź 14Niemcy - Święto Zjednoczenia Niemiec
Wt, 11 lis 14Polska - Święto Niepodległości
Czw, 27 lis 14USA - Święto Dziękczynienia
Pią, 28 lis 14USA - sesja skrócona - koniec o 19:00 CET
Śr, 24 gru 14W. Brytania - sesja skrócona - koniec o 13:30 CET
Śr, 24 gru 14Polska - Wigilia
Śr, 24 gru 14USA - sesja skrócona - koniec o 19:00 CET

Najbliższe terminy podatkowe

5 sierpnia 2014 (wtorek)ZUS - Składkę na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne odprowadzają jednostki budżetowe, zakłady...
7 sierpnia 2014 (czwartek)KARTA PODATKOWA - Termin uiszczenia podatku dochodowego od podatników rozliczających się w formie karty podatkowej.
7 sierpnia 2014 (czwartek)CIT - Termin wpłaty zryczałtowanego podatku dochodowego pobranego od wpłaconych w poprzednim...
11 sierpnia 2014 (poniedziałek)ZUS - W tym terminie z ZUS rozliczają się przedsiębiorcy opłacający składki za siebie. Składka...
18 sierpnia 2014 (poniedziałek)ZUS - Termin płatności składek oraz złożenia deklaracji przez pracodawców zatrudniających...

Dodaj do "Ulubionych"

zamknij

Aby dodać naszą stronę do Ulubionych naciśnij kombinację klawiszy Ctrl + D na klawiaturze.