Najnowsze

Na tej stronie znajdziesz wszystkie informacje, które są umieszczane w serwisie biznes.pl wg daty publikacji.
Wyniki dla filtrowania: 7 grudnia 2009
7 gru 09, 14:34 Inflacja na Ukrainie w XI najniższa od lipca 2007 PAP Agencyjne
Inflacja na Ukrainie w listopadzie 2009 najniższa od lipca 2007. Inflacja spadła w ub. miesiącu do 13,6 proc. rdr z 14,1 proc. w październiku - poinformował w poniedziałek w komunikacie urząd statystyczny w Kijowie.zwiń
7 gru 09, 14:24 35 nagrodzonych urzędów w rankingu na najlepszy urząd skarbowy PAP Agencyjne
35 urzędów skarbowych zostało nagrodzonych w rankingu na najlepszy urząd skarbowy, a kolejne kilkadziesiąt otrzymało wyróżnienia. Oceniano też izby skarbowe i biura krajowej informacji podatkowej. Patronat nad rankingiem objęło ministerstwo finansów.zwiń
7 gru 09, 14:20 Sejmowa komisja sportu ma zająć się kontraktami w PL.2012 PAP Agencyjne
Grupa posłów, głównie z PiS, chce by sejmowa komisja sportu, kultury fizycznej i turystyki na specjalnym posiedzeniu zajęła się kontraktami menedżerskimi, zawartymi z szefami spółki PL.2012. Posłowie chcą też, by sprawę zbadała Najwyższa Izba Kontroli.zwiń
7 gru 09, 14:20 GIOŚ: od 2008 r. nie było poważnych awarii przemysłowych w Polsce PAP Agencyjne
W Polsce od 2008 roku nie było poważnych awarii przemysłowych. Ostatnie zdarzyły się w 2007 roku, wtedy do środowiska przedostały się trujące substancje - poinformował w poniedziałek Główny Inspektor Ochrony Środowiska (GIOŚ) Andrzej Jagusiewicz.zwiń
7 gru 09, 14:18 MSP: jedna oferta na zakup akcji Wytwórni Filtrów "PZL-Sędziszów" PAP Agencyjne
Do resortu skarbu wpłynęła jedna oferta wiążąca w sprawie kupna Wytwórni Filtrów "PZL-Sędziszów" z Sędziszowa Małopolskiego - poinformowało w poniedziałek ministerstwo skarbu. Ofertę złożyło Powszechne Towarzystwo Inwestycyjne z Poznania.zwiń
7 gru 09, 14:17 Rosja i Indie podpisały porozumienie o energii jądrowej PAP Agencyjne
Rosyjski prezydent Dmitrij Miedwiediew i składający w Moskwie wizytę premier Indii Manmohan Singh podpisali w poniedziałek porozumienie o pokojowym wykorzystaniu technologii nuklearnej.zwiń
7 gru 09, 14:00 MSP: ponad 1 mld zł rekompensat za mienie zabużańskie PAP Agencyjne
Ponad 1 mld zł wyniosła wartość rekompensat za mienie zabużańskie, wypłaconych do końca listopada 2009 roku od początku prowadzenia wypłat, czyli od grudnia 2006 roku - poinformował w poniedziałek resort skarbu.zwiń
7 gru 09, 14:00 W USA spadki kontraktów - i znów oceny, że ostatnie wzrosty na giełdach za duże PAP Agencyjne
W USA spadają kontrakty na indeksy z powodu ocen, że ostatnie wzrosty na giełdach mogły być zbyt duże w stosunku do spodziewanych wyników spółek - podają maklerzy.zwiń
7 gru 09, 13:50 Końca recesji nie widać Private Banking Prasa
Recesja dobiegła końca – taki wniosek można wyciągnąć z danych o wzroście gospodarczym w Stanach Zjednoczonych w III kw. 2009 r. Produkt krajowy brutto wzrósł o 3,5 proc., tym samym przerwana została negatywna seria, bo w ciągu ostatnich sześciu kwartałów, czyli od początku 2008 roku, dodatni wynik wystąpił zaledwie raz – w drugim kwartale 2008 roku. Ceną za wzrost PKB USA w trzecim kwartale może być jednak powrót recesji w połowie 2010 roku, kiedy zabraknie programów wspierających konsumpcję prywatną.zwiń
7 gru 09, 13:48 Witkacy kontra Schulz Private Banking Prasa
Aukcyjna jesień nie obfituje w rekordy. Pojawiają się jednak ciekawe dzieła po niewygórowanych cenach wywoławczych. To dobry wabik na kolekcjonerów, którzy są  coraz ostrożniejsi i nie sięgają tak chętnie do portfeli, jak to bywało przed rokiem. Licytacje dwóch pasteli Witkacego i autoportretu Schulza przypomniały jednak najlepsze czasy zagorzałej walki o zdobycie upragnionych dzieł.zwiń
7 gru 09, 13:25 Komentarz Tygodniowy EFIX Dom Maklerski S.A. Komentarz
Notowania par złotówkowych mają duże szanse na kontynuowanie krótkoterminowych trendów, pod warunkiem stabilnej sytuacji na rynkach giełdowych. Szczegółowy przegląd sytuacji czterech najpopularniejszych par z udziałem złotego znajduje się w dalszej części artykułu. Znajduje się tu także podsumowanie danych makroekonomicznych z minionego tygodnia jak również przedstawienie najważniejszych informacji, na które warto zwrócić uwagę w nadchodzącym tygodniu.zwiń
7 gru 09, 13:24 W bankach są pieniądze na pożyczki Private Banking Prasa
Na podstawie lektury raportów kwartalnych banków można dojść do wniosku, że okres, w którym brakowało im środków na akcję kredytową definitywnie minął. Pieniądze są, ale może zabraknąć chęci.zwiń
7 gru 09, 13:22 Wielka niepewność na stare lata Private Banking Prasa
Kryzys światowej gospodarki dosyć łaskawie obszedł się z Polską. Do tej pory jego skutki nie były zbyt uciążliwe dla nas. Ale był on zbyt duży i brzemienny w skutkach, aby beztrosko stwierdzić, że teraz będzie już tylko lepiej. Dobitnym tego dowodem są pomysły na zmiany w systemie emerytalnym. Jeśli nawet nie wejdą wkrótce w życie, to i tak wskazują bardzo prawdopodobny w przyszłości kierunek myślenia polityków.zwiń
7 gru 09, 13:11 Zamówienia w niemieckim przemyśle niespodziewanie w dół PAP Agencyjne
Zamówienia w niemieckim przemyśle niespodziewanie spadły w październiku 2009 r. mdm o 2,1 proc., a rdr spadły o 8,5 proc. - podało w poniedziałek niemieckie Ministerstwo Gospodarki w komunikacie.zwiń
7 gru 09, 13:10 Swarzędz nie jest zainteresowany przejęciem Pekabexu PAP Agencyjne
Swarzędz odrzucił propozycję Sovereign Capital, polegającą na zmianie profilu działalności poprzez przejęcie spółki Pekabex - podał Sovereign Capital w poniedziałkowym komunikacie.zwiń
7 gru 09, 13:09 Wzrost PKB w 2010 r. może wynieść ok. 2 proc. PAP Agencyjne
Ekonomiści, którzy wzięli udział w poniedziałkowej debacie Business Centre Club, spodziewają się w 2010 r. wzrostu PKB na poziomie ok. 2 proc.zwiń
7 gru 09, 12:53 72 proc. firm nie planuje zmiany zatrudnienia w I poł. 2010 r. PAP Agencyjne
72 proc. pracodawców nie planuje zmieniać zatrudnienia w pierwszym półroczu 2010 roku - wynika z badania Instytutu Badawczego Randstad i TNS OBOP, przedstawionego na poniedziałkowej konferencji prasowej w siedzibie Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych.zwiń
7 gru 09, 12:40 Perła warta majątek Fotoreportaż Fotoreportaż
Perła ”Księżniczka Palawan” jest niezwykła pod wieloma względami. Po pierwsze jest to prawdopodobnie druga co do wielkości perła jaką kiedykolwiek znaleziono na świecie (a na pewno druga udokumentowana). Po drugie – zwraca uwagę niezwykły kształt perły, który przypomina swoją budową ludzki mózg. Waga kamienia to 2,25 kg. Perła została wystawiona na aukcję. Spodziewana suma za ten okaz szacowana jest na 300-400 tys. dolarów. Okaz został znaleziony w 1934 r. na filipińskiej wyspie Palawan przez człowieka, którego nazwisko nie zapisało się w historii. W 1936 r. Wilbur Dowell Cobb otrzymał w prezencie perłę od wodza wysypy w zamian za uratowanie życia jego synowi. Czytaj więcej wiadomości w raporcie specjalnym Lux-strefa zwiń
7 gru 09, 12:32 USA przyznają się do blamażu ws. bin Ladena Prasa
- Stany Zjednoczone przez wiele lat nie posiadały wiarygodnych raportów wywiadu oraz informacji o miejscu pobytu Osamy Bin Ladena - powiedział sekretarz obrony USA Robert Gates. Zapytany o to, czy mógłby potwierdzić ostatnie doniesienia od zatrzymanego taliba, że przywódca a Al Kaidy był widziany w tym roku w Afganistanie, Gates odpowiedział kategorycznie "nie". - Gdybyśmy wiedzieli gdzie jest, mielibyśmy go – dodał.zwiń
7 gru 09, 12:31 Giełdowe kuglarstwo po dobrych danych z USA Wealth Solutions Analiza
Wyjątkowo dużo emocji dostarczyła inwestorom końcówka pierwszego grudniowego tygodnia. Przedstawione w piątek znacznie lepsze od oczekiwań dane o bezrobociu (10 proc.) i saldzie etatów pozarolniczych w USA (śladowy ubytek oraz pozytywna rewizja poprzedniego odczytu) wprawiły giełdy w zachwyt, który potem został zdecydowanie zgaszony.zwiń

dziś - czwartek, 17 kwietnia 2014

CzasDaneOkresAktualna wartość
08:00Niemcy - Inflacja PPIMarzec-0,9% r/r
14:00Polska - Ceny produkcji sprzedanej przemysłuMarzec
14:00Polska - Produkcja przemysłowaMarzec
14:00Polska - Protokół z posiedzenia RPPKwiecień
14:30USA - Wnioski o zasiłek dla bezrobotnychTydzień
16:00USA - Indeks Fed z FiladelfiiKwiecień

Najbliższe dni wolne na rynkach

Pią, 18 kwi 14Polska - Wielki Piątek
Pon, 21 kwi 14Polska - Poniedziałek Wielkanocny
Czw, 1 maj 14Polska - Święto Pracy
Pon, 5 maj 14W. Brytania - Majowe Święto Bankowe
Pon, 26 maj 14USA - Dzień Pamięci
Pon, 26 maj 14W. Brytania - Wiosenne Święto Bankowe
Czw, 19 cze 14Polska - Boże Ciało
Czw, 3 lip 14USA - sesja skrócona - koniec o 19:00 CET
Pią, 4 lip 14USA - Dzień Niepodległości
Pią, 15 sie 14Polska - Dzień Wojska Polskiego

Najbliższe terminy podatkowe

22 kwietnia 2014 (wtorek)CIT - Termin zapłaty zaliczki na podatek dochodowy przez osoby prawne.
22 kwietnia 2014 (wtorek)PIT - Zaliczka na podatek dochodowy od osób fizycznych.
22 kwietnia 2014 (wtorek)RYCZAŁT - Zapłata zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych.
25 kwietnia 2014 (piątek)AKCYZA - Podatnicy podatku akcyzowego rozliczają akcyzę.
25 kwietnia 2014 (piątek)VAT - Rozliczenie podatku od towarów i usług za poprzedni miesiąc - VAT 7.

Dodaj do "Ulubionych"

zamknij

Aby dodać naszą stronę do Ulubionych naciśnij kombinację klawiszy Ctrl + D na klawiaturze.