McDonald's zamyka restauracje w USA

W Stanach Zjednoczonych ubędzie w tym roku 59 restauracji należących do słynnej sieci fast food – wynika z oficjalnego oświadczenia władz koncernu.

Tym samym po raz pierwszy od co najmniej 45 lat liczba amerykańskich restauracji McDonald's zamkniętych w danym roku przewyższy liczbę nowo otwartych placówek. Likwidacja 59 lokali to część planu restrukturyzacyjno-oszczędnościowego, wdrożonego przez zarząd sieci w obliczu kryzysu wizerunkowego i spadających przychodów.

Lokale McDonald's w Stanach Zjednoczonych – których liczba na koniec 2014 r. zbliżała się do 14,4 tys. – generują ok. 32 proc. przychodów koncernu. Jednak od siedmiu kwartałów sprzedaż w porównywalnych restauracjach na terenie USA maleje: w II kwartale br. spadek ten wyniósł 2 proc. Powodem są zmieniające się preferencje kulinarne konsumentów i wzrastająca świadomość znaczenia zdrowego odżywiania. Stąd też wśród Amerykanów coraz większą popularnością cieszą się tzw. restauracje fast casual jak Chipotle Mexican Grill, które oferują świeższe i mniej przetworzone produkty.

W skali globu przychody McDonald's w pierwszej połowie br. spadły o 10 proc., do 12,5 mld USD. Zysk netto sieci spadł o 22 proc., do 2 mld USD.

Z dokumentów przesłanych przez koncern do Departamentu Handlu w Minnesocie w lipcu br. wynika, że McDonald's zamknie w tym roku łącznie 184 restauracje, a otworzy 125 nowych.